Korzystanie z witryny meridium-tlumaczenia.com.pl oznacza zgode na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre moga byc juz zapisane w folderze przegladarki. Jeżeli nie zgadzacie się Państwo na umieszczanie ciasteczek na swoim komputerze, musicie wyłączyć obsługę ciastek w swojej przeglądarce.
Akceptuje Polityke plików cookies (Nie pokazuj mi wiecej tego powiadomienia).

Grecka kuchnia

Charakterystyczną cechą Greków jest zamiłowanie do ucztowania, które traktują bardziej jako okazję do spotkań towarzyskich niż jedynie zaspokajanie głodu.

Kuchnia grecka może poszczycić się tradycją trwającą kilka tysiącleci, jednak od czasów starożytnych jej podstawę niezmiennie stanowi śródziemnomorska tyriada: pszenica, oliwa, wino. Jedzenie ma i miało wielkie znaczenie dla Greków zarówno tych starożytnych jak i tych współczesnych. Dawniej, rozmaite przysmaki trafiały tylko na stoły zamożnych, biedniejsi musieli zadowolić się warzywami, owocami i ziarnami zbóż. Obecnie Grecy zajadają się głównie owocami morza, warzywami a także jakże słynnymi serami. Ze względu na łagodny i ciepły klimat, świeże warzywa dostępne są w Grecji cały rok i stąd ich stała obecność na tamtejszych stołach. Do najczęściej wykorzystywanych w kuchni greckiej warzyw należą oberżyna, cukinia, papryka, sałata, Tradycyjny grecki posiłek nie może obejść się bez przekąsek zwanych mezedes. Są to zazwyczaj rozmaite greckie sery, pieczywo, które dodawane jest niemalże do każdego posiłku.
Dużą rolę w kuchni greckiej odgrywają rozmaite placki -pites, przygotowywane na bazie ciasta filo - przypominającego ciasto francuskie.
Placki podawane są z rozmaitymi farszami. Prawdziwym rarytasem są placki serowe - tiropita na bazie sera feta, placki szpinakowe - spanakopita, czy placki z niezwykle popularnych w Grecji kabaczków.
Najbardziej popularnym mięsem podawanym na greckich stołach jest jagnięcina, którą zazwyczaj podaje się z aromatycznymi sosami i bukietem warzyw. W regionach położnych nad morzem niezwykle popularne są, z resztą jak w każdej dość ciepłej strefie nadmorskiej, rozmaite skorupiaki, mięczaki oraz ryby Zdrowa i smaczna kuchnia to zasługa wysokiej jakości greckich produktów. Znana wszystkim się oliwa, dodawana jest niemalże do wszystkiego: sosów, mięs, warzyw, a nawet polewana wprost na chleb. Również tutejsze owoce i warzywa mają wielu chętnych, a wszystko za sprawą śródziemnomorskiego, ciepłego klimatu. Grecy są także specjalistami w produkcji serów, zwłaszcza słynnej greckiej fety. Patrząc na tę mnogość przysmaków, nie bez przyczyny kuchnię grecką uznaje się za jedną z najlepszych na świecie.

Grecy uważni są za naród wesoły, rozśpiewany i roztańczony. W czasie wielu uroczystych świąt kościelnych taniec i śpiew jest jakby częścią obrzędów. Nie są to jednak jedyne okazje do tańca. Czasem wystarczy skrawek wolnego miejsca radio, magnetofon lub ktoś kto umie grać na instrumencie, a nawet gdy tylko ktoś zaśpiewa.
Warto w tym miejscu wspomnieć również o teatrze grackim, gdyż to właśnie europejski teatr, z całą jego nomenklatura, wywodzi się z tradycji starożytnej Grecji. Współcześnie jednak kraj ten nie jest uważany za znaczący punkt na mapie europejskich teatrów. O wiele ciekawsze wydają się próby rekonstrukcji dawnych przedstawień, wykonywane często na potrzeby turystów, zarówno przez zawodowe, jak i amatorskie zespoły.



Dodatkowe informacje Powrót do: język grecki | Historia Grecji | Kultura grecka | Religia grecka | Kuchnia grecka | Najpiękniejsze miejsca | Ciekawostki | Język grecki